Winkelmand

Opbergmogelijkheden voor steekstokken – Karperboot (af)bouwen #2

In het tweede deel van “Karperboot (af)bouwen” kijken we naar mogelijkheden voor het opbergen van je steekstokken op je boot. Hoe doe je dit het handigste en waar kun je rekening mee houden bij het kopen van een nieuwe set steekstokken?

Deelbare set

Tim vertelt: Nadat je in de vorige blog kon lezen hoe en waar je je rodpods kunt plaatsen zijn nu de steekstokken aan de beurt. Wanneer je deze niet gebruikt wil je ze zo compact en praktisch mogelijk opbergen zodat ze niet in de weg zitten tijdens het varen. 


Tijdens het varen met je boot wil je natuurlijk niet dat de steekstokken in de weg liggen.

Wanneer je voor een deelbaar setje gaat, zoals de Actie Set van 3.3 meter, dan heb je redelijk compacte delen van 1.75 meter lang. In veel boten zou je deze nog in de kajuit kwijt kunnen of ze steeds uit je boot halen en in je kofferbak vervoeren. Wanneer je van plan bent om je steekstokken in je kajuit op te bergen is het aan te raden om de binnenruimte van tevoren op te meten zodat je weet dat de verschillende delen hier passen.

Meer weten over het vastleggen van je karperboot met steekstokken? Lees dan deze blog!


Wil je je steekstokken in je kofferbak of kajuit kunnen vervoeren? Kies dan voor compacte delen zoals hier rechts!

Opbergen van lange steekstokken

Wanneer je lange steekstokken gebruikt, bijvoorbeeld van 4, 5 of zelfs 6 meter lang, dan zijn de delen zo lang dat je ze waarschijnlijk niet in de kajuit van je boot kunt opbergen. Waar laat je ze dan als je ze niet gebruikt?! Ook daar hebben we bij Timmy’s aan gedacht 😉 

Timmy’s Steekstokhouder

De steekstokhouder van Timmy’s is verkrijgbaar in twee modellen en drie varianten. Je kunt kiezen voor een dakvariant en een zijkant variant. Het model voor op het dak biedt ruimte aan vier steekstokken / verlengdelen naast elkaar en de zijkant variant is verkrijgbaar voor twee of drie steekstokken. Wanneer je vier delen per zijkant kwijt wil, dan kun twee modellen van twee onder elkaar plaatsen.

De dak variant monteer je op het dak van je kajuit. Eentje voorop de boot en eentje in het verlengde. Hier kun je je steekstokken in leggen zonder dat ze gaan rollen en dat is natuurlijk heel prettig tijdens het verkassen. 

montage op dak boot
De dakvariant biedt plaats voor vier steekstokken of verlengdelen.

De zijkant variant (wandmontage) plaats je aan de binnen- of buitenkant van de boot. Ook deze monteer je in het verlengde van elkaar zodat de steekstokken en verlengdelen op twee punten op de steunen kunnen rusten. 

steekstokhouder model 2
Kies voor een model voor 2 of 3 steekstokken. Uiteraard ook te combineren voor bijvoorbeeld 4 of 6 steekstokken!

Beide houders zijn zo gemaakt dat je de steekstokken erin kan leggen zonder dat ze eruit vallen. Geen moeilijke ogen aan de zijkant waar je de steekstokken doorheen moet steken, maar gewoon een houder waar je ze zo in kan leggen. Ideaal wanneer je boot in de haven ligt of als je aan het verkassen bent. Met deze steunen heb je nooit last van je lange steekstokken! 

steekstokhouder wandmodel
De steekstokken kunnen niet zomaar uit de houders vallen, zelfs niet bij hoge snelheden!

Het monteren van de steekstok houders

De steekstok houders zijn van kunststof gemaakt en kunnen tegen een behoorlijk stootje. Wanneer je de houder aan de zijkant van de boot bevestigd zal hij niet gelijk beschadigen als je een keer ergens tegenaan vaart. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je ze goed vastzet! Met onderstaande stappen is dat binnen no-time geregeld.


Als je de steekstokhouders in gebruik neemt is het belangrijk dat je ze goed monteert!

Het is verstandig om de montage set mee te bestellen voor een professionele bevestiging. Zorg dat je alle bouten gebruikt, dan blijven de houders het beste zitten. Begin met het bepalen van de plek waar je de houders wil monteren. Voor de dak variant is het enkel van belang dat deze goed recht tegenover elkaar liggen in een lijn. Zo liggen de steekstokken er mooi strak in. De plek op het dak bepalen is geheel aan jezelf.  Teken de positie van de boorgaten af met een rond potlood en boor gaten van 8mm dik. De meegeleverde bouten zijn namelijk M8. Om te voorkomen dat de gaten water doorlaten kun je ze dichtsealen met siliconen kit. Wees niet te zuinig zodat je verzekerd bent van een waterdicht systeem. Als de kit er tussenuit krult met de montage dan zit je goed!

Let op: het is ook mogelijk om voor het aftekenen het Marking Template te gebruiken. Onderaan de blog lees je een stappenplan hoe deze werkt.

bootmast houders
Zorg dat de beide delen strak tegenover elkaar liggen zodat de steekstokken er precies recht in liggen.

Monteren van de zijkant variant

Voor de zijkant variant komt er iets extra bij kijken. Je gaat namelijk gaten boren in de zijkant van de boot en daarbij wil je lekkage door slechte montage voorkomen! Bepaal de positie van de houder en let erop dat ze boven de waterlijn zitten als je ze aan de buitenkant monteert. Dit kan de vaareigenschappen namelijk negatief beïnvloeden.

montage set model 3
Gebruik het markeringstemplate om de gaten voor te boren.

Bij het bepalen van de voorste houder en de achterste houder is het van belang dat deze op de juiste afstand van elkaar komen. Heb je een vlakke boeg zonder ronding, dan is dit niet zo spannend en kun je de houder mooi verdelen op de boot. Heb je een boeg die wat rondloopt? Dan moet je even kijken dat de houders niet te ver uit elkaar komen te staan, anders heb je kans dat de steekstok de boot gaat raken tussen de twee houders in. Deze positie kun je makkelijk testen door een stuk dubbelzijdig tape te plakken aan de houders en even op de boot te monteren. 

rvs montage set binnenzijden
Zorg voor een stevige bevestiging met de RVS Montage Set.

Is de positie gelijk goed? Dan kun je de schroefgaten weer gaan aftekenen en gaten borgen. Vergeet ook hier de kit niet en let erop dat je de kit niet uitveegt bij het monteren, omdat je dan alsnog lekkage kunt krijgen. 

Heb je vragen of hulp nodig bij de montage? Stuur dan een mailtje en we kijken graag met je mee!

Tim

Extra: Monteren met een Marking Template

Met de Marking Template gaat de montage als volgt. Plaats de marking template op de positie waar je de steekstokhouders wil monteren. Met een stukje tape kun je de marking template vastzetten en nog even oordelen van een afstandje of deze de juiste positie gaat krijgt. Let er op dat je de mal mooi recht vastzet en dat hij niet scheef op de boot zit! Controleer dit voor je gaat boren.

Op de mal staan alle boorgaten aangegeven voor montage. Na het vastzetten van de kaart kun je deze precies in het midden van de zwarte markering punten voorboren met een kleiner boortje. Wij raden aan hier een boor 3 of 4 mm voor te gebruiken. Als je alle gaten heb voorgeboord kun je de marking template verwijderen. Nu kun je de gaten op de juiste diameter gaan boren. Hiervoor pakken we boor 12.5mm. De RVS bevestiging die je gaat gebruiken is namelijk 12mm en een extra ruim gat van 0.5mm maakt het doorvoeren van alle bouten een stuk gemakkelijker.

bootmast houder
Door de gaten iets ruimer voor te boren ben je verzekerd van een gemakkelijke doorvoering van de bouten.

Nu we de gaten geboord hebben gaan we kijken of de steekstok houder met alle bouten door de gaten heen gevoerd kunnen worden, maar we draaien ze nog niet vast. Als alle bouten doorgevoerd kunnen worden verwijderen we het werk stuk weer en gaan we dit eerst goed ontvetten. Het ontvetten doen we zowel op de achterkant van de steekstokhouders als op de plek op de boot van de boorgaten. Dit kan bijvoorbeeld met wasbenzine, wat de lak op je boot niet zal aantasten.

Nu breng je de kit aan op de achterkant van de steekstokhouders. Leg rondom het werkstuk, 1 à 2 centimeter van de rand, een rolletje kit. Ook rond de boorgaten brengen we een cirkel van kit aan. Nu kunnen we het werkstuk bevestigen. Let hierbij op dat de gaten goed tegenover elkaar zitten. Het helpt om alvast aan beiden kanten van de steekstokhouder een bout door te voeren. Als de houder op zijn plek zit voer je alle bouten door met de ringen. Eerst een klein ringetje op de bout schuiven, vervolgens doorvoeren in het werkstuk, aan de binnenkant van de boot een grote ring toevoegen en als laatste de moer. Draai alle moeren gelijkmatig aan. Dit doen we door middel van een kleine dopmoersleutel op een ratel aan de kant van de steekstokhouder en door aan de binnenkant van de boot een steeksleutel 13 te gebruiken. Het kan hier handig zijn om het met z’n tweeën te zijn 😉

montage set rvs
Voer de bouten alvast door om er zeker van te zijn dat de gaten goed tegenover elkaar zitten.

Nu we alles gelijkmatig aangedraaide hebben zul je zien dat de kit er tussenuit krult, dit is goed. Je bent nu voorzien van een waterdicht systeem! De kit dient dan niet meer uitgesmeerd te worden na montage maar kan wel afgemest worden met water en zeepsop. Afmessen van kit doe je met wat water en zeepssop in een plantenspuit. Je spuit het geheel nat na de montage en nu kan je de overtollige kit verwijderen met afmesgereedschap. Door dat er met water en zeepsop gewerkt wordt, hecht de overtollige kit niet meer aan andere delen van het werk stuk. Doe dit wel direct na montage. Succes!

Voorzien van webshop keurmerk
Betaal veilig en snel in de checkout
Betaal je bestelling veilig en achteraf met Klarna
Verzending wereldwijd mogelijk
De waardering van www.timmyscarpboatproducts.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 97 reviews.