Winkelmand

3 tips voor het bevestigen van een rodpod aan je boot – Karperboot (af)bouwen #1

Het (ver)bouwen van je visboot is een leuke, maar uitdagende klus. In de blog serie ‘karperboot (af)bouwen’ geven we jullie tips en tricks over het afbouwen van je visboot en wat daar zoal bij komt kijken. In deze eerste blog gaan we dieper in op de mogelijkheden om een rodpod aan je boot te bevestigen en waar je dat het beste kunt doen!

Tip #1: De ideale positie van je rodpod

Wat is de perfecte plek om je rodpodhouder te bevestigen zonder dat hij in de weg zit tijdens het vissen? Het korte antwoord: die plek bestaat niet. Wanneer je je rodpod altijd op één en dezelfde plek vast maakt zul je merken dat hij bij bepaalde situaties in de weg zit. 


Wanneer je rodpod bijvoorbeeld altijd op de achterzijde zit, zul je merken dat je een stukje flexibiliteit mist.

Denk aan situaties waarbij de wind draait en je je boot eigenlijk wil bijdraaien maar dat door de plek van je rodpod niet mogelijk is, of wanneer je twee hengels links van de boot wil vissen en eentje rechts. Ons advies: ga voor een flexibele set-up met meerdere mogelijkheden!

Ga voor een flexibele set-up met meerdere bevestigingsmogelijkheden!

Tip #2: Bevestigingsmogelijkheden

In de ideale wereld heb je minimaal 2, maar het liefst 3 of zelfs 4 plekken op de boot waar je een rodpod kunt bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan de randen van beide zijkanten ter hoogte van de spiegel plus nog 1 of 2 plekken aan de voorzijde van de boot. Door deze flexibiliteit kun je je hengels altijd en overal positioneren, ongeacht hoe je boot ligt. Ook is het makkelijk wanneer je een keer samen met iemand vist en meerdere rodpods kwijt wil.


Een voorbeeld van een flexibele set-up met aan beide zijden twee bevestigingspunten.

Met de rodpodhouders van Timmy’s is het heel eenvoudig om meerdere bevestigingspunten voor je rodpod te maken op je boot. Zo kun je extra voetjes bestellen die je op het dek of op de wand kunt monteren. Ook is een speciale railingklem verkrijgbaar, waarmee je de railing op je boot kunt gebruiken als steunpunt. Wij raden je altijd aan om je rodpod zo ver mogelijk buiten de boot te vissen met de Extender XL, zodat er zo min mogelijk binnenruimte verloren gaat. Ook adviseren we om de rodpod houders niet te dicht bij de steekstokken te bevestigen, omdat je hinder kunt ervaren van hengels die achter of voor de steekstokken staan.


Bijkomend voordeel van de voetjes: wanneer je recreatief gaat varen kun je de rodpod eenvoudig verwijderen en zit het geheel niet in de weg.

Een laatste optie om je rodpod te bevestigen is door een losse steekstok naast je boot te zetten en daar de rodpod aan te bevestigen met een steekstok arm. Wil je extra flexibel zijn met je steekstok arm? Ga dan voor de Allround variant.

Steekstokarm Universeel
De Allround Steekstokarm kan naast een steekstok ook op andere ronde voorwerpen worden bevestigd, zoals de railing van een brug.

Tip #3: Zo bevestig je je rodpod steun

De railingklem spreekt voor zich qua bevestiging op je boot, maar hoe monteer je een dek- of wandmontage voet het beste? Moet je gaten gaan boren in je (nieuwe) karperboot? Het antwoord is simpel: ja! Je wil immers dat je rodpod goed vast zit en met gemak een set-up van 3 of zelfs 4 hengels kan dragen. 

Railingklem net GO rodpodhouder
De railingklem monteer je op de railing door middel van de ketting die je op spanning draait.

Kies de door jou gewenste plek van je rodpod houder en begin met het aftekenen van de boorgaten. Dit doe je door het voetje op de juiste plek te zetten en de gaten af te tekenen met een stift. Pas wel op dat het voetje niet verschuift als je dit doet. De afmeting van het boortje is bij het bevestigingsmateriaal van Timmy’s altijd 6mm, dus zorg dat je de juiste boor gebruikt.


Zorg dat je rodpodsteun altijd goed bevestigd zit aan je boot om te voorkomen dat je hengel er vandoor gaat bij een harde run.

RVS materialen

Gebruik altijd RVS materiaal bij het bevestigen van je rodpod om roest te voorkomen. Aan de onderkant of binnenkant van je boot waar de boutjes doorheen komen moet je de moer plaatsen. Wij adviseren om altijd een stevige RVS ring te gebruiken voordat je de moer erop draait. Zo heb je de minste kans op doorscheuren wanneer er veel kracht op de rodpod houder komt te staan. Zeker bij de wat oudere bootjes is dit een risico! 

Kies bijvoorbeeld een brede RVS carroseriering om doorscheuren te voorkomen. Bron: Gamma.nl

Voor het allerbeste resultaat kun je ervoor kiezen om een extra RVS klemplaat te bevestigen. Dit is dezelfde plaat die bovenop je rodpod houder zit en de gaten hiervan komen overeen met het voetje van de rodpod houder. Let op: dit is enkel mogelijk bij de GO rodpod houder. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Montageplaat Transducerstang
Door een RVS klemplaat te gebruiken wordt het gewicht over een groter oppervlak verdeeld.

Succes met jouw karperboot!

Tim

Lees ook eens:

Tips voor het vastleggen van je (karper)boot met steekstokken

Voorzien van webshop keurmerk
Betaal veilig en snel in de checkout
Betaal je bestelling veilig en achteraf met Klarna
Verzending wereldwijd mogelijk
De waardering van www.timmyscarpboatproducts.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 85 reviews.