Winkelmand
karpervissen vanuit de boot timmys carpboat products

Zo kies je de juiste steekstokken voor jouw karperboot

Je wil graag steekstokken gaan aanschaffen om jouw (karper)boot mee vast te leggen maar twijfelt over de juiste lengte. Welke lengte heb je nu eigenlijk nodig? Mijn naam is Tim Gerritsen, eigenaar van Timmy’s Carboat Products. Hieronder lees je precies hoe je de juiste lengte steekstokken voor jouw visserij kunt vinden.

Belangrijke vragen

Leuk dat je even de tijd neemt om je in te lezen voor advies over het kopen van steekstokken. Waarschijnlijk heb je al even een kijkje genomen in het assortiment die ik aanbied en zie je dat de keuze behoorlijk groot is. Echter hoeft het niet ingewikkeld te zijn en kun je met een simpele basisset al prima uit de voeten. We zetten even een aantal punten op een rij waar we rekening mee moeten houden tijdens het bestellen van de steekstokken.

  1. Hoe diep zijn de plekken waar ik mijn boot wil vastzetten met steekstokken?
  2. Hoe zacht is de bodem waar ik de steekstokken in ga draaien?
  3. Welke schroefpunt past het beste bij mijn visserij?
  4. Hoe ver moeten de steekstokken minimaal boven de boot uit steken?
  5. In hoeveel delen wil ik mijn steekstokken hebben?
  6. Hoeveel steekstokken heb ik nodig om de boot vast te leggen?

Voorbeeld berekening

Als je het antwoord op al deze vragen voor jezelf op een rijtje hebt bezet kunnen we een berekening gaan maken. We maken hier al vast voorbeeldberekening.

Bij deze berekening gaan we ervan uit dat we onze boot op 1.5 meter diep gaan ankeren. We nemen hierbij een middel harde bodem en draaien de steekstokken ongeveer 1.5 meter diep de bodem in. Daarnaast vinden we het fijn om de steekstokken 1 meter boven de boot uit te laten steken, om ze vervolgens vast te kunnen maken aan de boot. Extra lengte is ook handig wanneer je gebruik maakt van een bijbootje (rubberboot), want met een extra lange steekstok heb je iets om je aan vast te pakken wanneer je in en uit het bijbootje wil stappen. 1 meter extra boven de boot uit bied je al veel steun waardoor je niet onverwachts in het water valt waneer je wil overstappen. Ook kan de extra hoogte handig zijn wanneer je je rodpod op de steekstok wil bevestigen.

Goed, we gaan nu een berekening maken: 1.5 meter water + 1.5 meter de bodem in + 1 meter boven het water uit om de boot vast te kunnen maken = in totaal een lengte van 4 meter.

Samenstelling van de steekstokken

Nu we de lengte ongeveer weten kunnen we onze set gaan samenstellen. Ik geef hieronder een paar mogelijkheden voor steekstokken van 4 meter lang.

  1. Steekstokken uit een volle lengte van 4 meter
  2. Steekstokken van 3 meter met een verlengdeel van 1 meter
  3. Steekstokken van 2 meter met met een verlengdeel van 2 meter
  4. Een voordelige actie set van 3.30 meter (bestaande uit twee delen) met een extra verlengdeel naar keuze

Met deze opties kun je al eenvoudig een keuze maken voor steekstokken met een lengte van 4 meter lang. Bedenk ook goed hoe lang je de verschillende delen wil hebben en wat praktisch is op jouw visboot. Alle aangegeven lengtes bij de steekstokken en verlengdelen zijn inclusief schroefpunt en de verbinding.

Help! Mijn steekstokken zijn te kort

Het kan natuurlijk gebeuren dat je niet helemaal zeker bent van de diepte op jouw viswater of hoe ver de steekstokken de bodem in gaan, waardoor je de steekstokken te kort hebt besteld. Geen paniek! Timmy’s steekstokken kunnen eindeloos worden verlengt en alle delen passen op elkaar. Heb je een metertje te kort? Dan kun je deze eenvoudig bij bestellen. Ideaal toch!

Persoonlijk advies

Heb je toch nog vragen over jouw steekstok lengte of andere vragen en wil je het beste advies krijgen? Twijfel dan zeker niet om contact op te nemen. Ik sta je graag te woord! Voor nu wens ik je veel (vis)plezier en een goede vangst toe.

Succes!

Tim

Voorzien van webshop keurmerk
Betaal veilig en snel in de checkout
Betaal je bestelling veilig en achteraf met Klarna
Verzending wereldwijd mogelijk
De waardering van www.timmyscarpboatproducts.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 85 reviews.