Winkelmand
zelf steekstokken maken

Zelf steekstokken maken (en waarom je het misschien beter niet kunt doen)

Na jarenlang vissen vanuit de boot staat het voor ons (letterlijk) als een paal boven water: één van de meest gebruikte manieren om je boot vast te zetten tijdens het vissen is met steekstokken! Regelmatig zien we op internet vragen over het zelf maken van steekstokken voor de boot en komen er allerlei creaties voorbij. In deze blog duiken we dieper in op dit onderwerp en laten we zien waarom het zelf maken van goedkope steekstokken misschien niet zo’n goed idee is als je zou denken…

Reden #1 – Schroefpunt uit de bouwmarkt of voor een droogmolen/parasol

De meestvoorkomende schroefpunt die we op internet voorbij zien komen is er een zoals deze. Dit type schroefpunten zijn bedoeld om dingen als een droogmolen of parasol in vast te zetten, wat overigens prima werkt. Maak je er een paal aan vast en denk je een goedkope steekstok te hebben gemaakt, dan kom je bedrogen uit. De grote verdikking die op dit soort schroefpunten zit zorgt voor enorm veel weerstand bij het vastdraaien in de bodem, ongeacht het bodemtype. Het gevolg hiervan is dat je meestal alleen de schroefpunt in de bodem krijgt en dat is absoluut niet diep genoeg om een boot veilig aan vast te leggen. Zeker als je te maken krijgt met golven en wind zullen je steekstokken gewoon omvallen!

De verdikking die op een droogmolen/parasol schroefpunt zit maakt hem onprettig als schroefpunt voor je steekstok. Copyright: Bol.com.

Er zijn ook verschillende soorten schroefpunten in een bouwmarkt te koop en bij Timmy’s hebben we ze allemaal getest. Eén daarvan was een schroefpunt waarvan de punt taps toe loopt en dit is echt een drama! Deze punt graaft zich vast als je een steekstok wil plaatsen en wil dan niet meer dieper de bodem in. We hebben in het verleden hele leuke reacties gehad van klanten die waren overgestapt naar steekstokken van Timmy’s en die voorheen deze punt gebruikte. Echt een rotpunt voor het gebruik bij steekstokken!

De taps toelopende punt werkt bij het gebruik als steekstok punt juist averechts. Copyright: Bol.com

Reden #2 – Tuinboor

We zien met regelmaat zelfgemaakte steekstokken voorbij komen met als schroefpunt een gigantische tuinboor. Als je denkt dat je met deze tuinboor extra veel grip hebt omdat de spiraal lang en grof schroefdraad heeft, zit je er al snel naast. De tuinboor die je overal op internet kunt bestellen is gemaakt om mee te boren. Voorop de punt zitten vaak boorschoepen die als een soort schep werken wanneer je een gat wil boren in je tuin. Naast dat de tuinboor een onhandig stuk ijzer is van wel 100 centimeter lang, is dit ook extreem zwaar als schroefpunt onderaan je steekstok.

Vaak wordt er gedacht dat je met de lange tuinboor extra veel grip hebt, maar dat is niet de stevigheid die je zoekt bij een steekstok! De tuinboor is wel prima te gebruiken als schroefpunt op een wat zachtere bodem, maar functioneert nog veel beter als je de boorschoepen verwijdert en de tuinboor halveert in lengte. Zonder de boorschoepen ben je niet meer aan het boren, maar aan het schroeven. Precies dat heb je nodig voor een stevige steekstok!

Een grondboor zoals deze is gemaakt om te ‘boren’ in plaats van vast te schroeven. Copyright: Bol.com

Reden #3 – Verkeerde materialen

Bij het kiezen van de buis voor de steekstokken zien we dat mensen op zoek gaan naar de laagste prijs. Hoe goedkoper de buis, hoe beter ze hem vinden. Vaak wordt een buis gekocht die veel te groot is qua diameter en dus niet matcht met de diameter van de schroefpunten, of een buis waarvan de wanddikte zo dun is dat hij binnen no-time krom is. We hebben zelfs trapleuningen die als steekstokken gekocht werden voorbij zien komen, maar door de sponning die daarin zit kun je er eigenlijk geen schroefpunt in maken 😉

Bijkomend probleem bij het zoeken van het juiste buismateriaal is het deelbaar maken van de steekstokken. Zonder het juiste materiaal, gereedschap en kennis is dit vrijwel onmogelijk en dat resulteert in een gigantisch lange (en onhandige) steekstok uit één deel, die door de verkeerde keuze qua materiaal vaak ook nog eens slecht werkt in de praktijk.

Reden #4 – Juiste materiaal, verkeerde prijs

Ben jij een kenner en kies je voor hoge kwaliteit aluminium om je steekstokken van te maken? Dan kom je bij de aankoop vaak bedrogen uit. De aluminiumprijzen rijzen momenteel de pan uit en wanneer je als particulier twee of drie buizen gaat bestellen betaal je de absolute hoofdprijs. Ineens lijken de steekstokken van Timmy’s niet eens zo duur meer…

Sterke en goed werkende steekstokken, klaar voor gebruik en mét garantie!

Reden #4 – Verkeerde lengte

Een laatste probleem dat we in de praktijk veel tegenkomen is dat mensen een steekstok in elkaar hebben geknutseld maar deze in de praktijk niet lang genoeg is en nauwelijks boven het water uit komt of zelfs helemaal onder water verdwijnt. Wat nu? Verlengen lukt niet, het was immers één lang recht stuk. Hoe je dit ook gaat oplossen: goedkoop wordt het zeker niet. Door deze vergissing ben je uiteindelijk alsnog een hoop geld kwijt en is je plan om zelf goedkope steekstokken te maken in het water gevallen.

Steekstokken van Timmy’s: hoge kwaliteit mét garantie

Ga je voor de aluminium steekstokken van Timmy’s Carpboat Products, dan weet je dat je steekstokken in huis haalt waar je de komende jaren plezier van gaat hebben! De stevige aluminium behuizing en hoge kwaliteit schroefpunten zorgen voor een perfecte werking in de praktijk, ook wanneer je in je eentje op pad gaat. Daarnaast zijn de steekstokken multifunctioneel, want je kunt er door middel van een steekstokarm ook je rodpod aan bevestigen.

Zijn je steekstokken te kort? Geen probleem! Alle steekstokken zijn ook koppelbaar met verlengdelen, waardoor je eenvoudig een extra deel kunt bijbestellen. Mocht er onverhoopt toch iets mis zijn met de steekstokken dan kun je eenvoudig gebruik maken van de garantie en heb je binnen no-time weer nieuwe exemplaren.

Alle steekstokken van Timmy’s zijn oneindig te verlengen! Kies dus voor de combinatie van lengtes die past bij jouw visserij.

Vind je het lastig om de juiste keuze te maken of ben je er toch zeker van dat je zelf steekstokken wil maken? Laat je dan altijd even informeren bij Timmy’s door te mailen naar info@timmyscarpboatproducts.nl of te bellen met 0031654926550. Wij geven je graag passend advies, ook over het maken van je eigen steekstokken!

Voorzien van webshop keurmerk
Betaal veilig en snel in de checkout
Betaal je bestelling veilig en achteraf met Klarna
Verzending wereldwijd mogelijk
De waardering van www.timmyscarpboatproducts.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 97 reviews.