Je gaat voor het eerst op pad met je boot om een monsterlijk sessie te gaan beleven op de veelbelovende stek die alleen per boot bereikbaar is. Je komt aanvaren en bent klaar om je vaartuig te positioneren, maar hoe maak je je boot eigenlijk vast aan de steekstokken?
In deze blog deel ik mijn ervaringen over het vastleggen van de boot en geef ik een aantal tips over hoe je dit het handigste kunt doen.
Twee of drie steekstokken?
Tim vertelt: Voor het vastzetten van steekstokken zijn er diverse mogelijkheden. Het hangt ook vooral af van hoe je jouw boot wil neerleggen. Vastleggen lukt meestal al met twee steekstokken, maar ik adviseer om er altijd drie te gebruiken zodat je extra goed vastligt en niet voor verrassingen komt te staan.
Mijn eigen boot is een compacte boot voor één persoon waarmee ik op de krapste stekjes kan komen om op zoek te gaan naar de karpers. Ik zet mijn eigen boot altijd vast met één steekstok op de punt en twee aan de zijkanten, op ongeveer één meter vanaf de achterkant van de boot.
Ter illustratie: de drie steekstokken plaats je dus het beste aan de voorkant en twee zijkanten van je boot.
De eerste steekstok
Wanneer je met z’n tweeën op pad bent is het altijd makkelijker om je boot vast te leggen, maar ook in je eentje is het goed te doen mits je de juiste stappen volgt.
Wanneer we te maken hebben met rustig water en er zich geen wind voordoet, is het vastleggen een fluitje van een cent. We kunnen simpel beginnen met de steekstokken in de bodem te draaien zonder dat de boot wegdrijft. Staat er juist wél veel wind op het water of kent het water door vaarverkeer hoge golven of andere oorzaken, dan is dit nog best wel lastig.
Het vastleggen van je boot aan steekstokken gaat met z’n tweeën makkelijker dan alleen.
Vastleggen bij wind en/of golven
Wanneer je op jouw stek aankomt wil je natuurlijk even blijven liggen om de eerste steekstok rustig in de bodem te kunnen draaien. Dit kan eenvoudig door een klein ankertje mee te nemen. Een compact paraplu ankertje kan al helpen om een eerst steekstok te plaatsen. Dit type anker is inklapbaar waardoor hij gemakkelijk op te bergen is. Daarnaast zijn ze in vele maten en gewichten te verkrijgen zodat je altijd een passende variant kunt vinden voor jouw boot. Met dit type anker wil je niet je hele boot vastleggen, maar het werkt perfect om je boot voor korte tijd stil te laten liggen. Een groter anker is natuurlijk ook altijd goed.
Ter illustratie: wanneer de wind vanuit het noordoosten komt leg je op deze manier je boot (tijdelijk) met een anker vast, met de neus in de wind.
Je gooit het anker met het touw iets voor de stek waar jij graag wil liggen. Kijk even naar de windrichting zodat je boot in de goede positie draait en je met de kop in de wind ligt. Op deze manier heb je de minste hinder van de wind en benaderen de golven jou van de goede kant. Wanneer de golven je vanaf de zijkant benaderen is dit echt drama! Je boot zal nu op de golven gaan meebewegen en je wordt compleet door elkaar geschud. Hoe groter de boot, des te minder last zal je er van zal hebben. We gaan in dit verhaal even uit van een middelgrote karperboot van ca. 4 – 7 meter.
Als je gebruik maakt van een anker om een eerste steekstok te plaatsen zal de boot altijd met de kop in de wind draaien. We gaan er hierbij van uit dat je het anker op de neus van de boot laat zakken. Zorg dat je deze eerst goed vast knoopt zodat het touw niet uit je handen wordt getrokken bij veel wind. Nu je boot gedraaid is met de kop in de wind kun je de eerste steekstok gaan plaatsen. Geheel afhankelijk van de diepte en bodemsoort pakken wie hier de juiste lengte steekstok voor met schroefpunt. Heb je deelbare stokken met verlengdelen, zorg er dan voor dat je genoeg delen in elkaar hebt voor voldoende lengte.
Zorg dat je steekstok voldoende lang is om een flink stuk in de grond te draaien.
‘Kikkers’ op je boot
We kennen allemaal dat steuntje op de boot wel waar je een touw omheen kan wikkelen, dit heet een kikker. Deze zijn er in allerlei vormen en maten verkrijgbaar. Om je steekstok optimaal aan je kikker te bevestigen kun je deze aan de zijkant van de boot bevestigen in plaats van bovenop de rand waar ze normaal zitten. Je plaatst deze op de plek waar jij uiteindelijk de steekstokken wil hebben staan. We plaatsen één steekstok op de punt van de boot, het liefst mooi in het midden, en twee bij de achterkant van de boot, ongeveer één meter van de spiegel af. Op deze manier zijn de steekstokken het mooiste verdeeld en ondervinden we geen hinder tijdens het vissen.
Een zwarte kunststof kikker werkt heel prettig in combinatie met een steekstok en is bovendien goedkoop. Copyright: Nautic Gear.
Ik gebruik persoonlijk een kunststof kikker, de grootste die verkrijgbaar is (225mm), met twee bevestigingsgaten. Doordat we de kikker aan de zijkant van de boot bevestigen kunnen we hier de steekstokken tegenaan trekken en zeer gemakkelijk met een touw of elastiek de steekstokken vastbinden. De plastic kikker helpt ook tegen schurende geluiden bij het op en neer deinen van de boot. Wanneer je een RVS variant zou nemen kan je hier helemaal gek van worden wanneer je veel te maken heb met golfslag op het water, deze zorgt voor meer bijgeluid. Zorg dat je de kikker goed bevestigt, want er kan veel kracht op komen te staan. Voorkeur heeft om aan de binnenkant van de boot een extra plaat van bijvoorbeeld RVS te monteren om vervolgens het geheel door te boren en vast te maken. Zo voorkom je dat de boutjes waar je de kikkers mee vastzet dwars door de boot getrokken worden als er veel kracht op komt te staan.
Door een simpel RVS plaatje aan de binnenkant van je boot te monteren kun je de kikker in feite vastklemmen en wordt het gewicht over een breder oppervlak verdeeld in plaats van over twee schroefgaten.
Eerste steekstok
Nu we het anker in hebben liggen gaan we de eerste steekstok vastdraaien. We beginnen ook hier op de neus van de boot. Als je kunt staan op het dek voorin de boot is dat natuurlijk extra makkelijk om de steekstok goed te kunnen plaatsen. Voor de bootvissers met een aluminium variant is een looprand een uitkomst. Zij gebruiken vaak ook twee steekstokken op de kop van de boot door de vierkante vorm van deze boot.
Vanwege de vierkante vorm van de boot leggen veel aluminium bootvissers hun boot met vier steekstokken vast.
We plaatsen nu de steekstok tegen de plastic kikker op de boot. Nu is de afstand bepaalt en doordat het anker op spanning staat zal de positie goed blijven. Je draait de steekstok goed stevig de bodem in, bij voorkeur 1.5 tot 2 meter diep. Dieper is altijd goed! Is de bodem erg hard, probeer dan zo diep mogelijk en gebruik de schroefpunt voor harde bodems.
TIP: Op zoek naar steekstokken? Bekijk alle varianten op de webshop! Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste steekstok en schroefpunt? Lees dan deze blog.
We binden nu de steekstok vast aan de kikker met behulp van touw of elastiek. Knoop deze zo vast dat de boot nog wel op en neer kan bewegen in de golven. Nu liggen we al mooi vast en de boot draait alleen nog met de kont wat heen en weer. Nu kunnen we de andere twee steekstokken plaatsen aan de achterzijde. Door een meter afstand te houden vanaf je spiegel ondervind je geen hinder van de steekstokken wanneer je een rodpod op het einde van de boot wil vissen. Je pakt de steekstok en plaatst deze tegen de kikker die op de zijkant van de boot gemonteerd is. Als het nodig is om de boot nog iets te draaien zodat we mooi met de kop in de golven liggen, kun je eenvoudig een zetje geven met de steekstok tegen de bodem. Als de positie bepaalt is maak je deze vast aan de kikker. Ook deze maak je niet té strak vast. Zet de steekstokken altijd zo recht mogelijk, zo blijft deze ook het beste staan bij ruige weersomstandigheden.
Bij weinig wind zou je zelfs met twee steekstokken prima kunnen blijven liggen, maar ons advies is om er altijd drie te pakken!
Last van deining?
Na het plaatsen van de laatste steekstok blijft de boot perfect liggen en zijn we klaar om te gaan vissen. Als extra optie kunt ervoor kiezen om tussen de boot en de steekstok nog een fender te plaatsen om eventuele schade te voorkomen.
Door een fender tussen de steekstok en je boot te plaatsen voorkom je eventuele schade bij deining.
Is jouw bootje heel wankel wanneer je heen en weer loopt, heb je heel veel last van golven waar de boot continu op schommelt of ben je zelfs zeeziek? Dan kun je ook gebruik maken van Timmy’s Spansysteem. Met dit systeem kun je jouw boot zo opstellen alsof je vist vanaf het vasteland, want je kunt je boot iets uit het water liften. De boot zal daarom niet meer meebewegen met de golven, maar deze slaan juist kapot tegen de boot. Denk aan golven van scheepvaart of golven die veroorzaakt worden door de wind. Op die manier wordt het bootvissen een flink stuk comfortabeler!
Met het Spansysteem kun je je boot iets uit het water tillen om het schommelen te minimaliseren.
Ik hoop dat ik je met deze tips op weg heb kunnen helpen met het vastmaken van de boot aan steekstokken. Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog of wil je het beste advies krijgen over mijn producten, laat het dan zeker niet om contact op te nemen! Ik sta je graag te woord. Voor nu wens ik je heel veel plezier en een goede vangst toe. Geniet vooral van het avontuur met bootvissen want dat gevoel is onbeschrijflijk!
Tot ziens op het ruime sop,
Tim Gerritsen